TOPP & DUBIO


Tentoonstelling

A hilarious picture in glass

29 mei t/m 7 juni 2015

Opening: vrijdag 29 mei 2015 van 19.00 tot 23.00 uur tijdens Hoogtij#41

Open vr. za. zo. van 13 – 17 uur

EXTRA EVENTS

zondag 31 mei om 15.00 u
Topp & Dubio live performance met Philip Peters (kunstcriticus)

zaterdag 6 juni om 16.00 u
Topp & Dubio in gesprek met Bert Jansen (kunsthistoricus en Duchamp kenner)


Informatie

Vorig jaar zijn de kunstenaars TOPP & DUBIO een onderzoek gestart naar de herkomst en betekenis van het kunstwerk “Buste van Stalin met Haring” dat al bijna dertig jaarin Den Haag staat en zich afspeelt in een zogenaamde “alarmtelefooncel”. De rood verlichte installatie, waarin vrouwen en haring als liefhebberijen van Stalin worden opgevoerd, kent een roerige geschiedenis en werd speciaal voor de Haagse rosse buurt gecreeerd door Vitaly Komar en Alexander Melamid, een van oorsprong Joods Russisch kunstenaarsduo uit New York.

Topp & Dubio zijn al jaren fan van dit werk en beschouwen de installatie als het meest relevante en uidagende kunstwerk in de openbare ruimte in Den Haag. “De alarmcel is uitdagend, ironisch, actueel, conceptueel, confronterend, kritisch, lachwekkend en kwetsbaar tegelijkertijd.”

Topp & Dubio hebben het werk grondig doorgelicht en maken in deze tentoonstelling een onbeschroomd vergelijk met een van de meest beroemde werken van de twintigste eeuw: het Grote Glas van Marcel Duchamp. Met de titel “A Hilarious Picture in Glass” hebben Topp & Dubio een gedachte van Duchamp op de alarmcel geplakt om het als meesterwerk aan de orde te stellen. Tegelijkertijd worden aan de hand van actueel werk en een publicatie nieuwe perspectieven op dit bijzondere Haagse kunstwerk mogelijk gemaakt.


> >